Μαυρομάτι

 

xwrioapopsila 689 457 90Στο κέντρο του νομού Μεσσηνίας, αριστερά του κάμπου, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Ιθώμη και γύρω από την Αρχαία Μεσσήνη βρίσκουμε το χωριό Αρχαία Μεσσήνη (το σημερινό όνομα του χωριού από το 2002). 
Το χωριό πήρε το όνομά του από το (μαύρο μάτι), στόμιο της αρχαίας πηγής – βρύσης της Κλεψύδρας, όπου σύμφωνα με το μύθο έλουζαν τον Δία οι νύμφες Ιθώμη και Νέδα που είχαν αναλάβει να τον αναθρέψουν όσο ήταν μωρό.
Ακριβώς πάνω από την πηγή η οποία περιμένει να δροσίσει κάθε επισκέπτη, είναι ο Αϊ – Γιάννης, το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι. Από την πηγή ξεκινά μονοπάτι προς την κορυφή του όρους Βουλκάνου. Το μονοπάτι έχει μήκος 1.600 μέτρα και τερματίζει ακριβώς στα θεμέλια του Ιερού Ναού του Ιθωμάτα Δία, σε υψόμετρο 802 μέτρων.
Η πηγή Πέταλο βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει το κέντρο του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και προσφέρει πανοραμική θέα προς το χωριό, τον αρχαιολογικό χώρο και τον κάμπο της Μεσσηνίας.

Το χωριό διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και ζει με τους ωραιότερους θρύλους ,ιστορίες και παραδόσεις της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν η καρδιά της Μεσσηνίας.


Καλαμάτα


kalamataΣε απόσταση 30 κμ από την Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται η Καλαμάτα η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. 
Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. η Καλαμάτα έχει πληθυσμό 54.100 κατοίκους, ενώ Ο Δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 69.849 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη.

 

Μεσσηνία

 

messiniaΈχει 166.964 κατοίκους, κατέχει το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου. Η Μεσσηνία αποτελεί έναν από τους ομορφότερους Νομούς της Ελλάδας. Με αμέτρητα χιλιόμετρα παράκτιας γραμμής και με επιβλητικά βουνά να συνθέτουν το τοπίο της, είναι σίγουρο ότι σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις όταν την εξερευνήσετε.
Η Μεσσηνία προσφέρει μία τεράστια ποικιλία προορισμών, ικανοποιώντας όλα τα είδη τουρισμού: παραθεριστικό, αθλητικό, αγροτικό, ορεινό, εκκλησιαστικό και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

e banner